Koiran ruokinta talvella

155477_10202642875705131_925105570_n

Suomen talvi on vaihteleva. Sillä välin, kun eteläisimmässä Suomessa sää vaihtelee lumettomasta loskaiseen, märästä mustaan jäähän ja satunnaisiin lumisiin jaksoihin, verhoutuu jo keskinen Suomi lumipeitteeseen ja monesti pohjoisimmassa Suomessa mitataan talven kovimpia lumi- ja pakkasennätyksiä.

Talvikausi tuo omat lisähuomionsa myös lemmikin ruokintaan, liikuntaan ja huolenpitoon.

Sisäilma kuivattaa koirankin ihoa

Takkatulen loimu tai patterista huokuva lämpö – talvikaudella lisääntynyt lämmitys kuivattaa pitkällä aikavälillä ja huomaamatta myös koiran ihoa. Ravintoöljyjen tarve korostuu monesti talvikaudella nimenomaan kuivan tai hilseilevän ihon ja kiillottoman turkin hoitokeinoina. Myös helposti sähköistyvä, leijaileva turkki voi hyötyä rasvahappolisästä.

Paitsi ravintolisillä, saadaan koiran turkkiin ekstrakiiltoa ja hyvinvointia lisäämällä ravintoon lohta. Lohta kannattaakin syöttää ainakin kausittain ympäri vuoden, mutta erityisesti talvella sen hyvälaatuiset rasvat edesauttavat koiran ihoa ja turkkia selviämään talvesta (saatavana raakana tai kypsänä).

takkatuli

Hiekoitus tekee hallaa polkuanturoille

Tiesuola ja/tai hiekoitussepeli voivat tehdä nopeastikin hallaa tassuille ja polkuanturoille. Etenkin talvisaikaan on suositeltavaa tarkistaa tassujen kunto säännöllisesti. Karheutuneet tai jopa halkeilleet tassut on hyvä hoitaa kuntoon, jotta suuremmilta ongelmilta vältyttäisiin. Myös vahvat ja eheät kynnet ovat tärkeä osa koiran ja kissan tasapainoista liikettä.

Kun koiran polkuanturat ovat pehmeät, kimmoisat ja joustavat, ne myös kestävät rasitusta ja kulutusta paremmin. Tassurasvan käyttö on suositeltavaa etenkin talvikaudella. Ihoa ja turkkia – näin ollen myös polkuanturoita – voidaan ravita ja vahvistaa myös sisäisesti laadukkailla ja hyvää tekevillä rasvahapoilla.

118939238_10222331630311691_3594028469906127399_o

Ravintoöljyjen eroja

Lohiöljy – paras omegalähde

Lohiöljy sisältää tärkeitä omega-3 ja -6-rasvahappoja, joilla on tärkeä merkitys koiran ja kissan ihon ja turkin, polkuanturoiden hyvinvoinnin ja esimerkiksi pääkopan toiminnalle. Koirat ja kissat pystyvät hyödyntämään eläinperäisiä rasvahappolähteitä kaikista tehokkaimmin.

Valikoimastamme löydät kahta erilaista lohiöljyä:

  • Norjanlohiöljy, joka valmistetaan kylmäpuristustekniikalla. Ilman kuumennusta valmistetussa öljyssä on tallessa kaikki tärkeät ravintoaineet ja rasvahapot. Tuotteen alkuperämaa on Norja.
  • Lämpökäsitelty lohiöljy. Tuotteessa käytetään suomalaisen merilohen sekä norjanlohen rasvaa, jotka erotetaan talteen lämpökäsittelyn kautta. Lämpökäsitelty lohiöljy saattaa soveltua paremmin herkille lemmikeille, joille esimerkiksi raaka ravinto ei sovellu. Lämpökäsitelty lohiöljy valmistetaan Kennel-Rehun tehtaalla Siltakylässä.

Nutrolin – optimaalinen ravintolisä ihon ja turkin hyvinvointiin

Nutrolin Skin & Coat -öljyn raaka-ainevalinnoissa on huomioitu nimenomaan ihon ja turkin hyvinvointi. Välttämättömät rasvahapot optimaalisessa suhteessa tulevat kasvikunnan tuotteista. Ainutlaatuinen patentoitu koostumus ei sisällä lainkaan kalaöljyä.

Pellava-Musti - E-vitamiinin lähde

Kylmäpuristetun pellavaöljyn välttämättömät rasvahapot auttavat ihon ja turkin hyvinvoinnissa sekä luontaisasti runsas E-vitamiinipitoisuus tulee koiran hyvää yleiskuntoa. Kotimainen Pellavansiemenöljy on myöskin kalaton vaihtoehto. 

talviaffe

Ulkokoirat tarvitsevat energiaa

Ulkokoirat tarvitsevat tuhtia evästä, sillä jo pelkästään tuuli ja viima ilman paukkuvia pakkasiakaan lisäävät ja nopeuttavat koiran aineenvaihduntaa. Tällöin kulutus kasvaa, ja koira tarvitsee energiapitoista ruokaa pysyäkseen paitsi lämpimänä, myös terveenä ja hyvinvoivana. Kun ruokavaliossa käytetään runsasenergistä ravintoa, saa koira riittävästi energiaa ilman, että annettavaa ruoan määrää tarvitsee kasvattaa kohtuuttoman suureksi. Valikoimastamme löydät runsasenergisiä lihatuotteita sekä kuivaruokia myös ulkokoirien ruokintaan.

Mikä on runsasenergistä ravintoa?

Ruoasta saatava rasva on puhdasta energiaa; se on koiran polttoainetta. Paljon energiaa kuluttava koira alkaa hiipua tai hyytyä, jos polttoaine alkaa olla vähissä. Tämä korostuu pitkäkestoista, raskasta työtä tekevillä koirilla (metsästyskoirat, valjakkokoirat, nopeatempoiset harrastukset kuten canicross ja koirahiihto, ulkotarhassa asuvat koirat talviaikaan).  

Ravitsemustarpeet ovat täysin koirakohtaisia, mutta mitä vähemmän aktiivinen koira, sitä vähemmän energiaa se tarvitsee. Mitä raskaampaa työtä koira tekee, tai jos se viettää pitkiä jaksoja ulkotarhassa, energiankulutus suurenee ja polttoaineen tarve kasvaa.

Energian tarve ja ravinnosta saatavan energian määrä voidaan ilmoittaa ja tarkastella monin eri tavoin. Jos otetaan selkeä esimerkki ja katsotaan yksinomaan raakalihojen ja kuivaruokien rasvapitoisuuksia, voidaan arvoja tulkita esimerkiksi näin:

  • 8-12 % matala rasvapitoisuus
  • 12-18 % normaali rasvapitoisuus
  • 18-25 % korkea rasvapitoisuus
  • yli 25 % erittäin korkea rasvapitoisuus

Liukastuminen, kylmän tuomat lihasjumit, paleleminen

Liukas, jäinen tienpinta voi aiheuttaa myös koiralle lihasvaurioita. Liukastumisen aiheuttama kaatuminen tai koiran yritys pitää tasapainonsa ja olla kaatumatta liukkaalla pinnalla voi aiheuttaa jopa lihasrevähtymiä. Lihasrevähtymiä voi ehkäistä riittävällä lämmittelyllä ennen esimerkiksi vapaana liikkumista. Liukkailla kävelyteillä koiraa voi ohjata kulkemaan esimerkiksi tienpientareella. Myös säännöllinen lihashuolto esimerkiksi koirahierojan toimesta edesauttaa nopeampaa palautumista.

Koirien turkkilaaduissa on valtavasti eroja: paksu, kaksikerroksinen turkki eristää kylmältä ja on käytännössä suunniteltu arktisiin olosuhteisiin. Kääpiökokoinen, lyhytkarvainen koira palelee huomattavasti herkemmin jo pelkästä ajatuksesta pakkaskeleistä. Rodusta ja turkkilaadusta riippuen sopivasta vaatetuksesta ennen, aikana ja jälkeen liikuntasuorituksen on hyötyä. 

Maistuva ja energisoiva välipala voi auttaa lihaksia palautumaan kylmästä ilmasta tai voimakkaasta rasituksesta. Palauttavien valmisteiden elektrolyytit nopeuttavat elimistön palautumista kovasta kuormituksesta, mutta välipalat eivät kuitenkaan yksistään korvaa laadukasta ravintoa, säännöllistä lihashuoltoa, lihasten lämmittelyä ja verryttelyä ja levon tuomaa palauttavaa voimaa. 

WhatsApp_Image_2020-12-31_at_10.57.13
IMG_2441

Suosituksemme talvikaudelle

Tuhdimmat eväät paljon kuluttaville koirille

Lohituotteemme ihon ja turkin hyvinvointiin

Öljylisät talvikaudelle

Energiaa palautumiseen