Kokkikoira suosittelee

Kennel-Rehun #kokkikoira jakaa parhaat reseptinsä

Kokkikoiran parhaat reseptit ja vinkit

Kennel-Rehun logosta tuttu Kokkikoira on kulkenut yrityksen matkassa jo 1980-luvulta alkaen. Kokkikoira on löytänyt koiramaisen hahmonsa, ja nyt Kokkikoira jakaa parhaat reseptit ja vinkit raakaruokintaan ja lihapohjaiseen ruokavalioon.

Kennel-Rehun Kokkikoira

Ateriat

Koiralle terveellinen ruokintaohje á la Seppo


Kennel-Rehun perustaja, Seppo Riihimäki, uskoi vakaasti lihapohjaisen ruokinnan tärkeyteen ja koiran terveyttä edistävään vaikutukseen. Lihatuotteiden valmistuksen ja jälleenmyynnin lisäksi Seppo tuotti ohjeita asiakkaidensa iloksi ja hyödyksi, tukemaan liharuokinnan ideologiaa. Tämä resepti on poimittu 1995-1996 julkaistussa "Kirjoituksia aiheesta koiran luonnonmukainen ruokinta" -oppaasta. Kaksikymmentäviisi vuotta myöhemmin tämä resepti toimii edelleen - koiran lihapohjainen ruokinta on pysynyt samanlaisena. Jotain oppia ja uutta on matkan varrella tarttunut lisää, mutta perusajatus pysyy ja säilyy.

Koiralle terveellinen ruokintaohje á la Seppo

Ruokintatapa, joka on hyvä, edullinen, aikaasäästävä ja ennen kaikkea koiralle terveellinen.

1 osa täysravintoa muoviämpäriin

1 osa Kennel-Rehun laadukasta jauhelihaa pakasteena

2 osaa vettä tai vettä ja piimää

Laita astian kansi kiinni ja anna seoksen tekeytyä viileähkössä (n. +10 … +15 C) paikassa esim. ulkoeteisessä.

Vuorokauden kuluessa sekoita seos ja tarjoile koirallesi.

Jos koirasi ei syö kaikkea, säilytä jäljelle jäänyt ruoka jääkaapissa suljetussa astiassa ja anna seuraavana päivänä.

Jos koirasi on allerginen teollisuuden tuotteille, voit kypsentää aterian riisistä tai jostakin viljalajikkeesta. Vaihtoehtona käy myös kypsennetty makaroni tai leipä. Jos käytät muuta kuin täysravintoa tai kuivaa leipää, vähennä suhteessa nesteen määrää. Tätä ohjetta voit muuttaa koirasi mieleiseksi, mutta muista:

Älä kypsennä lihaa, siinä on se ”eliksiiri”!


Helppo ohrauunipuuro koiralle


Ainekset: 

    • 1 litra vettä
    • 2 dl suurimoita, esimerkiksi ohraa
    • 500 g jauhelihaa, esimerkiksi sika-nauta
    • (ripaus suolaa)
    • Tasapainotetun ruokavalion takaamiseksi lisäravinteita, esimerkiksi merilevää ja kalkkilisä

Tee näin:

  1. Mittaa vesi ja 2 dl ohrasuurimoita sekä suola uunivuokaan. Jos haluat kypsentää lihan, sekoita myös liha vuokaan tässä vaiheessa.
  2. Paista puuroa 175 C 1-1,5 h uunista riippuen. Tarkkaile nesteen määrää. 
  3. Anna viilentyä. Jos haluat tarjota lihat raakana, sekoita jauheliha viilenneeseen puuroon.
  4. Lisää lisäravinteet viilenneeseen puuroon.

Uunilohivuoka Tuuren tapaan


 

Värikäs uunilohivuoka on monen koiran mieleen! Tätä reseptiä on helppo varioida - pakkasesta voi ottaa juuri niitä lihoja ja vihanneksia, mitä sieltä sattuu löytymään, ja myös makaroni on halutessaan helppo vaihtaa ohraan tai vaikka riisiin.

Ainekset: 

    • 1 kg sulattetua, raakaa lohta 
    • 1 pss (300 g) pakastevihannessekoitus (kukkakaali-parsakaali-porkkana)
    • 1 pss (400 g) makaronia 
    • 0,5 litraa vettä
    • hyppysellinen suolaa
    • ripaus sitruunapippuria
    • maun mukaan tilliä tuoreena tai kuivattuna
    • (monivitamiinit ja lisäravinteet tarpeen mukaan)

Tee näin:

  1. Sekoita ainekset sekaisin suuressa kulhossa ja kaada uunivuokaan.
  2. Paista 175 C noin tunti uunista riippuen. Jos laitat vihannekset jäisenä, voi paistoaika olla vielä hieman pidempi. 
  3. Anna jäähtyä ja tarjoile osana monipuolista ruokavaliota.
  4. Vinkki! Voit lisätä käyttämäsi lisäravinteet ennen uuniin menoa, tai ripotella koiran ruokakuppiin tarjoiluvaiheessa.

Dannyn Liha-hirssipuuro


  

Meidän koiralauman peruspuuroa! Tästä määrästä tulee neljä litraa puuroa, josta riittää neljälle koiralle neljäksi päiväksi osana sekaruokinta-annosta. Mukaan höysteeksi tulee raejuustoa sekä vitamiinilisät.

-Johanna Majoniemi, Kennel-Rehun myymälävastaava

Ainekset: 

    • 1 kg pentujauheliha nauta
    • 1 kg kalkkunanjauhelihaa
    • 3 dl hirssiä
    • 1,5 l vettä
    • 1 tl valkosipulirouhetta
    • ripaus suolaa
    • Vitamiinilisät kunkin koiran kuppiin

Tee näin:

  1. Lisää ainekset kattilaan.
  2. Keitä, kunnes hirssi sekä lihat ovat kypsentyneet (noin 25 minuuttia).
  3. Tarjoile lisukkeena vaikkapa raejuustoa ja naudanmahaa.
  4. Lisää monivitamiinit koirien kuppeihin kunkin koiran annosteluohjeen mukaisesti.

Liha-makaroniseos


   

Liha-makaroniseos voidaan tuntea myös nimellä "jauhelihasörsseli" tai "höntäntönttä". Tämä opiskelijaboksin viikkomenustakin tuttu ateria on muokattu koirien omaksi versioksi. 
Voit tarjoilla lihat raakana tai kypsänä, kummin teillä suositaankaan lihoja syötettävän. Varmista kuitenkin, että keitetyt makaronit (sekä kypsennetty liha) ovat varmasti viilenneet ennen tarjoilua.

Ainekset: 

  • 500 g naudanjauhelihaa, esim. pentujauheliha
  • 1/2 pss (200 g) makaronia 
  • 2 tl porkkanarouhetta
  • 1 tl valkosipulirouhetta

 Tee näin:

  1. Keitä makaronit ohjeen mukaan kypsiksi ja viilennä kylmän veden alla.
  2. Sekoita joukkoon jauheliha – joko raakana tai kypsennettynä, kummin haluat, - sekä porkkanarouhetta ja valkosipulirouhetta.
  3. Pyydä koira istumaan, aseta ruokakuppi tarjolle ja sano ”Ole hyvä!”

Kiitos reseptistä, Merja C!

Suolainen pannukakku koirille


   

"Kehitin koirille suolaisen pannaritaikinan. Pojat tykkäävät! Ja tällä laiheliinikin saa jo massaa." -Merja C

 

Ainekset:

pannukakkutaikina ilman sokeria, eli

  • 1 litra nestettä (maito tai vesi)
  • 5 dl jauhoja (vehnäjauho tai kaurajauho)
  • 2 kananmunaa
  • 0,5 tl suolaa
  • 50 g voita

 

  • 500 g naudanjauhelihaa
  • 2 tl porkkanarouhetta
  • 1 tl valkosipulirouhetta
  • juustoraastetta

 

Tee näin:

  1. Vatkaa nesteen joukkoon jauhot, munat ja suola. Sulata rasva ja lisää taikinaan.
  2. Sekoita joukkoon valkosipuli ja porkkanarouhe. Jätä tekeytymään hetkeksi.
  3. Taikinan tekeytyessä, kypsennä pannulla naudanjauheliha. Sekoita jauheliha taikinan joukkoon.
  4. Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun uunipannuun tai uunipellille. Ripottele päälle hieman juustoraastetta.
  5. Paista 200-asteisen uunin keskitasolla noin 45 minuuttia tai kunnes pannari on kypsä ja pinta saanut kauniin värin.

Kiitos reseptistä, Merja C!

Lihapohjaisen ruokavalion tueksi

Vitaminoidut maksapullat


    

Ohje on lainattu (ja hieman varioitu) luvan kanssa katiska.infosta, alkuperäinen ohje: Jakke Lehtonen. Alkuperäiseen ohjeeseen tarkempine kuvauksineen pääset tästä. 

Vitaminoidut maksapullat raakaruokinnan tueksi

10 kg painoiselle koiralle, 170 pullaa = 170 päiväannosta

Ohje on tehty 10 kg painoiselle koiralle. Laske annoskoko koirasi painon mukaisesti lähimpään täyteen kymmeneen kiloon pyöristettynä.

Ainekset:

  • Jauhelihaa 400 g
  • sinkkiä 1 purkki (300 g), Probalans Zinc-balans
  • D-vitamiinia 2 purkkia (á 40 g), Vitabalans D-balans
  • kalsiumkarbonaattia 175 g (n. 1 ¼ dl), Kennel-Rehu kalkki
  • merilevä 60 g (1 dl), Kennel-Rehu
  • Jauhettua naudan maksaa 350 g
  • kananmuna 2 kpl
  • auringonkukkaöljy 1 dl
  • glukosamiinisulfaatti 85 g (6 rkl), Probalans Jointbalans
  • purkki kermaviiliä 200 g
  • pellavansiemenrouhe 400 g

Vinkki! Voit helpottaa kokkailuja käyttämällä myös kokonaiset 500 g annospussit jauhelihaa ja maksaa, mutta ravitsemuksellisesti optimaaliset määrät vitamiineja ja hivenaineita tulee yllämainituilla määrillä. Sitä paitsi, mitä todennäköisimmin Kokkikoira sekä hänen apurinsa Ylimmäinen Apumaistaja saattavat kuitenkin verottaa osansa kokkailutuokion yhteydessä sulatetuista lihoista. Sillä pitäähän kokkailujen yhteydessä aina maistella valmistettavia tuotteita. 

Tee näin:

Vinkki! Tuhti taikina on helppo työstää monitoimikoneella.

  1. Sekoita sinkki ja D-vitamiinijauheet jauhelihaan, lisää 1 dl vettä.
  2. Lisää joukkoon kalsium, merilevä, 1 dl vettä ja sekoita.
  3. Lisää maksa ja sekoita.
  4. Lisää kanamuna ja öljy, ja sekoita.
  5. Lisää kermaviili (voi tarvittaessa korvata myös 1 dl vedellä) ja sekoita.
  6. Lisää muut ravintolisät, jos käytät.
  7. Lisää pellavansiemenrouhe ja sekoita. Anna levätä noin viisi minuuttia.
  8. Taikina saisi olla tavallisen jauhelihataikinan paksuista. Lisää tarvittaessa vettä ohentaaksesi taikinaa, tai korppujauhoa paksuntaaksesi sitä.
  9. Kauli taikina uunipellin kokoiseksi levyksi kahden leivinpaperin välissä (näin kaulin ja kädet pysyvät puhtaana).
  10. Paista uunissa 175-200 C noin 15-20 minuuttia.
  11. Leikkaa vielä lämpöinen levy sopivan kokoisiksi annospaloiksi. Esimerkiksi:
  • 10 kg koiralle: 168 palaa saa leikkaamalla 14x12 ruudukon
  • 20 kg koiralle: 81 palaa saa leikkaamalla 9x9 ruudukon
  • 30 kg koiralle: 56 palaa saa leikkaamalla 7x8 ruudukon

Jäähdytä nopeasti, säilytä pakastimessa ja sulata maksapulla per päivä.

    Lilon sydänpihvit


     

    Sydänjauhelihasta valmistetut pihvit tekevät hyvää sydämelle. Kun lisäksi valmistuksekssa käytetään kaurahiutaleita ja kaurajauhoa, saadaan gluteenittomia, hyvää sydämelle ja vatsalle tekeviä pihvejä.

    Ainekset:

    • 500 g sydänjauhelihaa
    • 2 kananmunaa
    • 1 dl kaurahiutaleita tai kauraleseitä
    • 2 dl kaurajauhoja tai vehnäjauhoja

    Tee näin: 

    1. Sekoita ainekset keskenään lihapullataikinaksi.
    2. Muotoile haluamasi mallisia ja -kokoisia pihvejä tai pullia. Taikinan muotoilu helpottuu, kun aika ajoin kostutat käsiä vesiastiassa.
    3. Paista 175 asteessa noin 15 minuuttia.  
    4. Tarjoile välipalana, osana liharuoka-ateriaa tai vaikkapa nappula-annoksen höysteenä. 

    Lemmikin lemppari-lohipihvit


      

    ”Olen tehnyt Kennel-Rehun lohimassasta pihvejä. Kovasti koirat tykkäävät, ja näitä pihvejä syövät koirat sekä kissa. Tarjoan pihvit koirille papanoiden lisänä.”  -Merja C.

    Ainekset:

    500 g jauhettua lohta

    1 dl korppujauhoja

    2 dl nestettä: maitoa/kermaa/vettä/kermaviiliä

    2 kananmuna

    Tilliä

     

    Tee näin:

    1. Sekoita ainekset kulhossa ja anna tekeytyä 30 minuuttia.
    2. Muotoile sopivankokoiset pihvit kahdella lusikalla suoraan lämpimälle pannulle, jossa öljyä.
    3. Paista noin 5 minuuttia per puoli, jotta pihveihin tulee rapea pinta.
    4. Anna viiletä ja tarjoile sellaisenaan tai muun ruoan joukossa.

    Makupalat

    Nopeat kalkkunanamit mikrossa


    ” Alun perin resepti löytyi vahingossa, kuten ne kaikki parhaat löytyvät. ;) Sulatin pakastimesta kyseistä lihaa koirille ja se ehti mennä kypsäksi, kun huomasin että koostumuksesta tulee varsin kiinteä, jopa sitkeä, ja että siitä saa leikattua sopivia nameja jopa pienimmälle Käpy-koirallemme.” -Silja V.

    Ainekset:
    500 g kalkkunanjauhelihaa

    Tee näin:

    1. Laita koko paketti kalkkunanjauhelihaa jäisenä lautaselle ja mikroon.
    2. Kypsennä täydellä teholla noin 15 minuuttia.
    3. Anna jäähtyä ja pilko sopivankokoisiksi treenipaloiksi.

    Variaatio:

    Valmista herkut edellisten kohtien mukaisesti. Laita kypsät kalkkunapalat vihanneskuivuriin, tai uuniin 100 C (kiertoilmauuni 75 C) muutamaksi tunniksi. Namin koostumuksesta tulee sopivan ”mureneva”, mutta silti hyvin kasassa pysyvä.

    Kiitos reseptistä ja vinkeistä, Silja V!


    Fresh Breath -keksit


    Koirankeksit raikkaampaan hengitykseen! Persilja, minttu sekä merilevä (Ascophyllum nodosum) auttavat lemmikkisi suuhygieniassa, ja tuore liha sekä pieni määrä hunajaa saavat tämän terveysherkun maistumaan kaikille koirille. Kiitokseksi saat hyväntuoksuisen pusun.

     

    Noin 35 piparia, á 15 g

     

    Ainekset:

    • 500 g jauhelihaa, esimerkiksi kalkkuna
    • 1 dl maustamatonta jugurttia
    • 0,5 dl (n. 30 g) merilevää
    • ½ nippu persiljan lehtiä
    • ½ nippu mintun lehtiä
    • 2 rkl juoksevaa hunajaa

     

    Tee näin:

    1. Sekoita merileväjauhe jugurttiin ja jätä turpoamaan hetkeksi.
    2. Silppua persiljan ja mintun lehdet jauhelihan joukkoon, sekoita. Sekoita joukkoon merilevä-jugurttiseos.
    3. Kaada viimeisenä joukkoon juokseva hunaja, sekoita tasaiseksi taikinaksi.
    4. Painele taikina leivinalustalle ja tee piparimuotilla keksejä. Siirrä leivinpaperille uuninpellille.
    5. Paista 15 minuuttia uunin yläosassa 175 asteessa. Anna hieman jäähtyä ennen siirtelyä.
    6. Säilytä jääkaapissa tai pakasta loput tarvittaessa.

     

    Syöttösuositus:

    Tällä ohjeella tehtynä yksi, 15 grammaa painava fresh breath -keksi sisältää 0,8 grammaa merilevää. Huomioithan koirasi päivittäisen saantisuosituksen merilevän osalta:

    pienet koirat enintään 2 piparia päivässä

    keskikokoiset kokoiset koirat 2-4 piparia päivässä

    isot koirat 4-6 piparia päivässä

    tosi isot koirat 6-8 piparia päivässä


    Pakastekuivatut maksaherkut kotipakastimessa


    Kotisohvafyysikon testaama kokeilu kotona tehtävälle namien kylmäkuivaukselle. Resepti on testattu maksalla, mutta uskomme vakaasti tämän toimivan muidenkin palalihojen kanssa. Testaa ja anna palautetta!

    Huom! Ei kiireelliseen naminpuutokseen - kylmäkuivatus kotona vaatii runsaasti aikaa. 

    Ainekset: 

    • Palalihaa, esimerkiksi possun sydäntä, naudan maksaa, tai broilerfilettä

     

    Tee näin: 

    1. Leikkaa palaliha pieniksi kuutioiksi.
    2. Sulje palaset pussiin tai kannelliseen rasiaan.
    3. laita pussi jäätymään pakastimen kylmimpään nurkkaan ja ”unohda” palaset sinne vähintään kuukaudeksi.
    4. Sulata pakkasesta käyttöön aina sen hetkisen tarpeen mukaisesti.

    Jäädyttämällä paloja riittävän pitkän ajan niistä poistuu ylimääräinen neste sublimoitumalla, jonka ansiosta namipala on vielä sulatuksen jälkeenkin rakenteeltaan kuiva ja napakka. Jos rakenne tuntuu sulatuksen jälkeen kostealta, ’unohda’ namit vielä toiseksi toviksi pakastimeen. Jäädytysaikaan kun voi vaikuttaa alkuperäisen lihan nestepitoisuus, pakastimen lämpötila ja monta fysiikan lakeihin liittyvää tekijää. 

    Ethän silti unohda nameja pakastimeen kuukausi- tai vuosikausiksi. Vanhentuneet namit eivät ilahduta ketään.


    Hugon bataattipiparit


     

    Hugo-nöffin kotikeittiössä kokkaillaan kaikenlaista ihanaa, tällä kertaa vuorossa oli herkullisen näköiset ja -tuoksuiset bataattipiparit!

    Ainekset: 

    • 1 Bataatti
    • 1 rkl kookosöljyä
    • Korppujauhoja

     

    Tee näin: 

    1. Kypsennä bataatti uunissa niin että sisusta on pehmeä ja kuori irtoaa helposti (200 C, noin 40 minuuttia bataatin koosta riippuen).
    2. Kaavi kypsä bataatti kulhoon ja lisää joukkoon noin 1 rkl kookosöljyä ja muussaa ne. Lisää sitten korppujauhoja niin että seoksesta tulee pehmeätä taikinaa. Korppujauhon määrä riippuu bataatin koosta ja haluamastasi taikinan rakenteesta. 
    3. Muotoile pellille mieluisia keksejä vaikka piparmuottia käyttäen.
    4. Paista sitten 170 asteessa kunnes keksit näyttävät kypsiltä, noin 15 - 20 min.
    5. Anna jäähtyä ilman liinaa jotta kekseistä tulee rapeita ja tarjoile.

    Kiitos reseptistä, Hugo ja Viivi Vilhelmiina!


    Muut herkut

    Kerrossynttärikakku


     

    Synttärit ovat aina juhlan paikka! Koiraa on mukava hemmotella pienellä ekstralla, esimerkiksi juhlavalla kerrossynttärikakulla. Käytä juuri teille sopivia ja mieluisia jauhelihoja - mitä suurempi väriero lihoissa on, sitä näyttävämpi koristeraita kerroskakkuun saadaan. Muista myös onnittelulaulu sekä runsaat synttärilahjat!

    Ainekset: 

      • 250 g jauhelihaa, esimerkiksi kypsää broileria
      • 150 g jauhelihaa, esimerkiksi sika-nautaa
      • 1/3 dl maitorahkaa
      • 1 rkl pellavarouhetta
      • Kakunkynttilöiksi BimBellyBom-mahatikkuja

      Lisäksi tarvitset pienen irtopohjavuoan, halkaisija 17 cm, leivinpaperia ja tuorekelmua

    Tee näin:

    1. Sekoita kypsä broileri, maitorahka ja pellavarouhe ja jätä vetäytymään hetkeksi. Muuta tarvittaessa maitorahkan ja pellavarouheen suhdetta, jotta saat kiinteän, taikinamaisen seoksen. 
    2. Leikkaa leivinpaperiin hieman irtopohjavuokaa suurempi pala, laita pala pohjan ja reunan väliin ja lukitse reuna.
    3. Laitaa broileriseosta puolet vuoan pohjalle.
    4. Lisää jauheliha vuokaan. Sen saa aseteltua taputtelemalla jauhelihasta käsissä mahdollisimman ohuen ja laakean lätyn ja kevyesti tasoitellen vuoan reunoille asti.
    5. Lisää lusikan avulla loppu broileriseoksesta kakun päälle. Peitä kelmulla ja laita vetäytymään jääkaappiin vähintään tunniksi. 
    6. Irrota kakku veitsen avulla irtopohjavuoan reunoilta. 
    7. Koristele kakku 'syötävin synttärikakuin' esimerkiksi Rauh! BimBellyBom-tikuilla sekä muilla haluamillasi koristeherkuilla.
    8. Varmistuthan, ettei pohjan leivinpaperia päädy kiireisimpien kakkumonstereiden kitaan!

    Jaa vinkit kanssamme!

    Seuraamme Facebookissa ja Instagramissa häshtägejä #kokkikoira #koiratkehhuu ja #kennelrehu (@kennelrehu). Merkkaa postauksesi näillä, ja saatamme poimia reseptisi mukaan Kokkikoiran reseptikirjaan! Voit olla myös suoraan yhteydessä kuvan ja reseptin kera osoitteeseen heidi.rantanen ät kennelrehu.fi.

    Arvomme joka kuukausi 10 euron arvoisen lahjakortin julkaistujen reseptien lähettäjien kesken!

    Kennel-Rehu pidättää oikeuden valita julkaistavat reseptit  ja muokata ja linkittää soveltuvilta osin tuotteita Kennel-Rehun verkkokaupan tuotevalikoimaan. Lue lisää.