Raaka liha ja bakteerit

Lemmikkien raakalihan bakteeripitoisuuksista on herännyt viime aikoina keskustelua. On noussut kysymyksiä ja huoli raakalihojen superbakteereista ja niiden tarttumisesta ihmiseen. Jos bakteereilta haluaa välttyä kokonaan, on ainoa ratkaisu kypsentää kaikki liha. Raa’assa lihassa on kuitenkin paljon hyviä puolia ja riskit tartuntoihin suomalaisessa lihassa edelleen hyvin pienet, kunhan hyvästä hygieniasta pidetään huolta.

Kennel-Rehun lihapakasteet valmistetaan suomalaisista raaka-aineista. Tuotteissamme käytetään elintarvikelaatuisen lihan sivutuotteita ja osittain myös elintarvikelaatuista lihaa. Kennel-Rehussa raaka-aineiden korkea laatu, hygienia ja katkeamaton kylmäketju tuotannosta asiakkaalle asti ovat toiminnan ja olemassaolon edellytyksiä. Tuotantoerät ja tuotantoprosessin vaiheet ovat jäljitettävissä. Raaka-aineiden laatua tarkkaillaan esimerkiksi säännöllisellä omavalvonnalla, ja tuotanto tapahtuu useamman valvovan silmäparin alla. Kennel-Rehu toimii Ruokaviraston valvonnan alaisuudessa. Käytössämme ovat luotettavat ja laadukkaat tavarantoimittajat.

Ja jotta tämä ei kuulostaisi vain sanahelinältä, niin hieman tarkennuksia ja taustoittavia ajatuksia.

Hyvät ja pahat bakteerit

Ostatpa jauhelihaa kaupan lihatiskiltä ihmisravinnoksi tai eläinkaupasta lemmikkien ravinnoksi, on lihan lähde alkujaan sama. Suomessa ei kasvateta lihakarjaa erikseen lemmikkiruoaksi, vaan lemmikkien lihat valmistetaan samasta eläimestä kuin ruokakaupan lihatiskiltä ostettava liha. Olennaisin ero tulee siinä, että ensin eläimestä valitaan ihmisravinnoksi käytettävät osat, ja loput käytettävissä olevasta raaka-aineesta tulee eläinrehuvalmistukseen – ja että ihmisravinnoksi valmistettaessa liha kypsennetään, eläinravinnoksi monesti ei. Jos - tai kun, - ihmisille tarjottu liha jätetään raa’aksi, samat mikrobiologiset riskit koskevat myös ”ihmisten lihaa”. Bakteeripitoisuuksia koskeva keskustelu ei koske siis ainoastaan lemmikkien jauhelihoja, vaan raakaa lihaa noin ylipäätään.

On totta, että raakaruokintaan liittyy enemmän mikrobiologisia riskejä kuin kypsennettyyn ravintoon: raaka ravinto sisältää aina bakteereja, enemmän tai vähemmän. Raaka liha sisältää runsaasti hyvälaatuisia bakteereja, mutta saattaa sisältää myös ei-toivottuja bakteereja.

meat-1030729_1280

Lihoja lihatiskillä. Kuvituskuva. Kuva: Pixabay.

Raa’an lihan hyötyjä

Raakaruoan syöttämisellä lemmikeille on pitkät perinteet, joita voidaan jäljittää lemmikkiemme esi-isien syömään, saalistamalla hankittuun ravintoon asti. Raakana tarjoillussa lihassa on paljon hyviä puolia. Monipuolinen ja laaja mikrofloora on myös esimerkiksi hyvin toimivan suoliston perusta, ja raa’an ravinnon tarjoamat mikrobit yksi raakaruokinnan kulmakivistä. Monipuolinen ja terve suolistomikrofloora pitää lemmikin terveempänä ja vastustuskykyisempänä. Ruoansulatuksessa syljen entsyymit, happamat vatsahapot ja terve suolinukka huolehtii, ettei lemmikki sairastu raa’an lihan bakteereista. Raa’assa lihassa on myös tallessa kaikki ravinteet, kuten välttämättömät aminohapot. Kun liha kuumennetaan, osa näistä ravinteista ja samalla hyvät mikrobit tuhoutuvat. Kypsentäminen siis tuhoaa paitsi lihan pahis-, mutta myös ne hyvisbakteerit.

Ja sitten niitä huolenaiheita

Viime aikoina eniten keskustelua ja kysymyksiä aiheuttaneita bakteereita ovat MRSA-, ESBL- e.coli-, kambylobakteeri- ja salmonellabakteerit. Edellä mainituista MRSA ja ESBL ovat antibioottiresistenttejä superbakteereita. Ongelmaa lainkaan vähättelemättä on todettava, että tilanne meillä Suomessa on näiden suhteen erittäin hyvä – esimerkiksi verrattuna moniin muihin maihin. Bakteerien aiheuttamat terveysriskit ovat Suomessa harvinaisia. Bakteerit tuhoutuvat lihasta kuumentamalla, ja hyvällä hygienialla riskit voidaan minimoida myös raakaa lihaa käsitellessä.

Lemmikkirehujen valmistuksessa noudatetaan rehulainsäädäntöä ja ihmisten elintarvikkeissa elintarvikelainsäädäntöä, ja niiden tutkimuksissa painotetaan hieman eri asioita. Sekä elintarvike- että rehulainsäädännöissä määritellään tietyt rajat erilaisille bakteeripitoisuuksille. Esimerkiksi salmonellassa esiintyvyysraja saa olla pyöreä nolla. Näiden raja-arvojen seuraaminen ja noudattaminen on rehuvalmistajille toiminnan edellytys.

Me Kennel-Rehulla valmistamme lemmikkien liharuokaa niin puhtailla ja laadukkailla ja valvotuilla raaka-aineilla, kuin se Suomessa mahdollista on. Tuotteet valmistetaan suomalaisista raaka-aineista, jotka tulevat luotettavilta ja pitkäaikaisilta yhteistyökumppaneilta. Kennel-Rehu seuraa, valvoo ja noudattaa omalta osaltaan Ruokaviraston asettamien raja-arvojen toteutumista omavalvonnalla sekä Ruokaviraston valvonnassa.

raakakupilla

Hygienia ruoan käsittelyssä ensiarvoisen tärkeää

Raa’an lihan hyvis- ja pahisbakteerien leviämisen sekä kontaminaatiovaaran ehkäisemiseksi korostamme hygienian tärkeyttä raakaruoan käsittelyssä.

  • Säilytä koiran raakaruoka jääkaapissa reunallisessa, kannellisessa astiassa.
  • Pyri syöttämään sulatettu ravinto parissa päivässä.
  • Käytä koirien ja ihmisten  ruuille eri välineitä keittiössä.
  • Puhdista välineet, keittiöpinnat ja kädet hyvin raa’an lihan käsittelyn jälkeen.
tiskaus

Tärkeintä löytää omalle koiralle (ja omistajalle) sopivin vaihtoehto

Raa’an lihan bakteereja ei siis kannata pelätä, kunhan pitää huolta hyvästä hygieniasta. Jos bakteerit huolettavat, on aina vaihtoehto kypsentää lemmikillesi tarjottava liha. Jos kypsennät lihan, tarjoathan silloin vain luuttomia lihatuotteita.

Ruokintatapoja ja -tottumuksia on yhtä monta kuin on ruokkijoitakin. Yksi vannoo raakaruoan puolesta, toinen syöttää pelkkää nappularuokaa, kolmas valmistaa kotiruokaa ja neljäs syöttää näiden yhdistelmiä. Siihen väliin ja ympärille mahtuu laaja kirjo erilaisia ruokintamuotoja.

Tiedätkö mitä? Meidän mielestämme nämä kaikki tavat ovat ihan yhtä oikeita, sillä yksi ruokintatapa ei sovi kaikille koirille. Tärkeintä on löytää omalle koiralle sopivin ruokintamuoto. Yhteistä näille kaikille on kuitenkin yksi asia: koirasi (ja kissasi) tarvitsee lihaa. Puutostilojen välttämäseksi lemmikin ruokavalio tulee koostaa monipuoliseksi ja tasapainoiseksi. Tasapainoiseen ruokavalioon tulee sisältyä lihan lisäksi myös kalsiumia, vitamiineja ja hivenaineita.

Me Kennel-Rehulla haluamme tarjota koirille ja kissoille suomalaista, puhdasta lihaa ravinnoksi, sillä liha on perusosa niiden ruokavaliota. Lihapohjaisessa ruokintatavassa on yhtä monta lähestymistapaa kuin on ruokkijoitakin. Siksi emme puhu ainoastaan raakaruokinnasta, vaan puhumme lihapohjaisesta ruokinnasta. Lihapohjainen ruokavalio voi hyvinkin koostua myös kypsennetystä lihasta, ja tasapainotettu ruokavalio (=vitamiini- ja hivenainelisät) on terveen koiran elinehto pennusta senioriksi saakka.

Yhteenveto

      • Suosi suomalaisia raaka-aineita.
      • Muista hyvä hygienia, kun käsittelet raakaa lihaa.
      • Ruoki lemmikkisi sille parhaiten soveltuvalla menetelmällä, monipuolisesti ja tasapainotetusti.
      • Jos huolettaa, voit aivan hyvin kypsentää lihan. Tarjoile tällöin vain luuttomia lihoja.
      • Koirasi ja kissasi tarvitsee lihaa.

PS. Kennel-Rehu on valmistanut suomalaisia raakalihatuotteita tällä samalla tarkkuudella ja laatukriteereillä jo vuodesta 1976.